به راحتی تو گلدان یا باغچه خانه پیاز زعفران بکارید و در آبان ماه از دیدن گل زعفران لذت ببرید.
زمان کاشت از اواسط شهریور تا اواخرمهرماه است.
ابتدا گلدان سفالی انتخاب کنید از زهکشی کف گلدان مطمئن باشید . درون گلدان را با خاک مناسب شامل مخلوطی از خاک باغچه ومقداری کمی ورمی کمپوست پر نمایید. گلدان خود را به پنج قسمت تقسیم نموده در هر قسمت سه یا چهار پیاز قرار دهید به صورتی که ته پیاز به سمت ته گلدان باشد بهتر است پیازها را به فاصله ۱۰ سانتی متر از هم قرار دهید سپس ۱۰تا ۱۵ سانت خاک روی پیاز ها بریزید .
بعد از کاشت به فاصله ده روز بعد آبیاری انجام شود به طوری که آب از کف گلدان خارج شود .
آبیاری دوم به فاصله ده روز بعد از آبیاری اول انجام شود. بعد از آبیاری دوم به کمک چنگال یا بیلچه روی خاک شیارهای ایجاد کنید شیار ها عمیق نباشد که به جوانه پیاز آسیب برساند.
آبان ماه گل های زعفران شکوفا میشود.
در اکثر مناطق کشور داخل گلدان میشه پیاز زعفران را پرورش داد حتی مناطق شمالی کشور هم پارسال پیاز زعفران کاشتند و گل دهی داشته بستگی به شرایط نگهداری و آبیاری دارد.آبیاری زیاد باعث پوسیده شدن پیاز میشود.
بهتر است از گلدان سفالی استفاده شود چون به سرما و گرمامقاومت داشته باشد.
روش کاشت پیاز زعفران در زمین
کاشت زعفران در ایران به چندین هزار سال پیش برمیگردد و تاریخچه زعفران به ما میگوید که از دوران ماد ها در ایران زعفران کشت شده است.
زعفران را در چه آب و هوایی می تونیم بکاریم؟
زعفران گیاهی است نیمه گرمسیری و در مناطقی که آب و هوای معتدل دارند و دارای تابستان گرم و خشک و پاییز و زمستان نسبتاً ملایمی دارند به خوبی رشد می کند چون پیاز زعفران در مقابل گرما و سرما مقاومت خیلی خوبی از خود نشان می دهد.
زعفران در بیشتر مناطق کشور رشد خوبی میتواند داشته باشد ولی باید به این نکته توجه داشته باشید که منطقه شما نباید در تابستان مرطوب داشته باشد و همینطور نباید زمستان های گرمی داشته باشید چون زعفران در آب و هوای سرد رشد فوق العاده ای را میتواند داشته باشد.
چرخه رشد زعفران از اوایل مهرماه از طریق آبیاری شروع می شود و تا اوایل اردیبهشت ماه ادامه دارد و در اردیبهشت ماه به خواب بهاری و تابستانی میرود. در دوره خواب به هیچ عنوان نباید آبیاری انجام شود.
دمای لازم برای کشت زعفران چقدر است؟
به طور متوسط زعفران در مناطقی که حداکثر دمای ۳۵ تا ۴۰ درجه سانتیگراد و ارتفاع بین ۱۳۰۰ تا ۲۵۰۰ متر از سطح دریا دارد رشد میکند.
تکنیک های مختلفی در کاشت زعفران وجود دارد، که بسته به منطقه و موقعیت جغرافیایی از روشهای مختلفی استفاده می شود.
البته نحوه کاشت زعفران گلخانه ای با کشت خاکی زعفران تفاوت دارد.
مرحله اول آماده سازی زمین
بهترین خاک برای کشت زعفران خاک لومی شنی می باشد، این خاک مساعد ترین محیط را برای کشت زعفران ایجاد میکند و هم میزان رطوبت قابل دسترس برای پیاز زعفران را تامین میکند، پس زمین باید ترکیبی از شن و رس باشد تا در مدت ۵ تا ۷ سالی که پیازدر داخل خاک می باشد علاوه بر تامین مواد غذایی در شرایط خاص منطقه نیز مقاومت نماید، ph خاک باید بین ۷ الی ۷٫۵ باشد.
بهترین زمان برای شخم زمین اواخر پاییز یا اول زمستان می باشد و اگر شرایط مهیا نبود می توان قبل از کشت اقدام به این کار کرد خاک را باید تا عمق ۴۰ تا ۴۵سانتی متری شخم زده و در مرحله بعد کود دانی پوسیده شده را به میزان ۴ تن به همراه ۲۵ کیلو گرم سولفات پتاسیم گرانوله ، ۲۵ کیلو گرم سوپر فسفات تریپل و ۵۰ کیلو گرم گوگرد بنتونیت دار در هر هزار متر پخش نموده و اقدام به مخلوط نمودن کود با خاک توسط دستگاه می نمایند، بعد از این مرحله باید خاک را کاملا مسطح نموده و پستی و بلندی های خاک را رفع نماییم.
مرحله دوم تهیه پیاز زعفران
در این مرحله باید پیاز زعفران مرغوب برای کاشت تهیه نمایید بهترین نوع پیاز برای مناطق جنوب خراسان به خصوص منطقه قائنات است باید حساسیت زیادی در انتخاب پیاز داشته باشیم چون مهم ترین و اساسی ترین مسئله در کاشت زعفران انتخاب پیاز است.دقت داشته باشید که پیاز زعفران قارچ و پوسیدگی نداشته باشد.
بعد از تهیه پیاز باید هرچه سریعتر اقدام به کشت آن نماییم زیرا پیازچه وقتی که در هوای آزاد قرار دارد در معرض انواع آفت و بیماری ها می باشد دلیل دوم اینکه در صورت جمع کردن توده ای پیاز در یکجا باعث افزایش دمای پیازچه ها شده و این شرایط منجر میشود که پیاز ها ریشه بزنند و رشدشون متوقف بشود.
موقع کشت زعفران پیاز باید سالم و به دور از هر نوع آلودگی کنه و قارچ باشد. برای همین باید قبل از انتقال و کاشت پیاز باید حتماً پیاز ها را ضدعفونی نمود، این کار را می توان توسط یک مخزن ۱۰۰ الی ۲۰۰ لیتری انجام داد. باید در این مرحله اقدام به تهیه قارچ کش کاربندازیم و کنه کش پروپارژیت نماییم، در داخل مخزن بسته به حجم مخزن از قارچ کش کاربندازیم به میزان دو در هزار و سم کنه کش پروپارژیت به میزان یک و نیم در هزار مایع ضدعفونی کننده را آماده می نماییم در این مرحله باید پیازچه ها را در حجم ۵ الی ۱۰ کیلوگرمی داخل یک ظرف قرار داده و در داخل مخزن به مدت ۳۰ الی ۶۰ ثانیه فرو برده بعد اقدام به کشت پیاز چه ها می نماییم.
بهترین زمان کاشت زعفران چه موقع است؟
بهترین موقع از خرداد ماه شروع می شود و تا اواسط مهر ماه ادامه دارد. باید به این نکته نیز توجه داشت که کشت زعفران باید حتما قبل از شروع بارندگی های پاییز صورت گیرد.
روش های کاشت زعفران
از روش های مختلف برای کشت زعفران استفاده میشود:
کشت کپه ای یا چاله ای
کشت ردیفی یا نواری
کاشت کپه ای
در این روش توسط بیل اقدام به حفر چاله به عمق و عرض ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر می نماییم در این مرحله یک نفر به تعداد ۵تا ۱۵ عدد پیازچه در داخل هر چاله قرار داده بهتر است ته پیاز به سمت پایین باشد و نفر بعدی اقدام به پوشاندن پیازچه ها توسط بیل می نماید و سطح زمین را مسطح میکند، فاصله هر چاله با چاله بعدی بین ۱۵ تا ۲۰ سانت در یک ردیف و با ردیف کناری ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر را در نظر بگیرید.
نکته: اگر شما قصد دارید کشت زعفران را در متراژ بالا انجام دهید این روش به هیچ وجه توصیه نمی شود.
کشت ردیفی یا نواری
این روش به دو صورت انجام میگیرد :
در این روش اقدام به حفر زمین به صورت شیاری توسط بیل یا تراکتور به عمق ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر می نماییم و بعد پیازها را با فاصله ۵ سانت از هم قرار می دهیم و شیارها را با خاک پرمی کنیم بهتره فاصله هر شیار با شیار کناری ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر باشد.
آبیاری پیاز زعفران چه موقع انجام میشود؟؟
باید توجه داشت که اگر کشت در خرداد یا شهریور می باشد قبل و بعد از این زمان(کشت) گیاه را آبیاری نکنیم
زیرا با وجود آلودگی ها پیاز زعفران به کنه و قارچ در صورتی که آبیاری شده باشد افزایش پیدا می کند.
اولین ابیاری به دمای محیط بستگی دارد،در سال اول به دلیل اینکه گل نمی دهد میتوان زودتر آبیاری را شروع کرد.
بهترین زمان برای آبیاری این گیاه اوایل مهرماه می باشد اما اگر پیاز زعفران به کنه آلوده باشد بهتر است صبر کنیم هوا سرد شود و بعد آبیاری را شروع کنید.
نحوه آبیاری زعفران به چه صورت است؟
معمولا آبیاری زعفران ۵ بار در هر سال می باشد.
آبیاری این گیاه با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه از اوایل مهر تا اوایل آبان شروع می شود.
آبیاری باید با دقت و حساسیت انجام شود زیرا زعفران در این مدت خواب بوده است
و این به این علت است که ابیاری نامناسب باعث می شود تا هنگام برداشت با مشکل مواجه شوید.
زمان آبیاری گیاه زعفران :
آبیاری اول اواسط مهر ماه انجام میشود البته بستگی به موقعیت جغرافیایی مناطق مختلف دارد.
این آبیاری در منطقه های سردسیر در اوایل مهر می باشد.
آبیاری دوم به فاصله ده روز از آبیاری اول انجام شود و بعد روی خاک باید سله کشی انجام شود.
آبیاری سوم : ۴۰روز بعد از برداشت گل های زعفران
آبیاری چهارم : این ابیاری برای حفظ رطوبت پیاز زعفران در خاک مهم می باشد.
این آبیاری اواخر اسفند ماه می باشد.
در مناطق سردسیر که رطوبت بیشتر است همین ۴ مرتبه آبیاری کافی می باشد.
در مناطقی که بارندگی دارند در بهار نیاز به آبیاری مرحله ۵ندارند اما اگر در منطقه شما بارندگی نبود اوایل اردیبهشت آخرین آبیاری انجام شود.